Nieuws

Veehouder Frank Haarman over zijn MF 6713 S: “Deze trekker klopt gewoon helemaal!”

Zijn aandacht werd primair getrokken door het fraaie uiterlijk. Maar nu hij zijn trekker door en door kent, is Frank Haarman ook ronduit enthousiast over de eigenschappen en technische kwaliteiten van zijn MF 6713 S. “Deze trekker klopt gewoon helemaal.”

Frank Haarman was tot twee jaar terug vrijwel onbekend met Massey-Ferguson. De veehouder uit Beemte-Broekland, onder de rook van Apeldoorn, reed trekkers van een ander merk en was daar best tevreden over. Maar net toen hij twee jaar terug op zoek was naar een nieuwe trekker viel zijn oog op een MF 6713 S die bij dealer Entraction in Vaassen voor de showroom stond. “Ik vond het meteen een prachtige trekker. Dat is voor mij best belangrijk. Het oog wil immers ook wat”, zegt Haarman.

Demo-trekker overtuigde mij
De dealer was een oude bekende uit zijn schooltijd en een gesprek over de trekker was snel geregeld. Haarman kreeg een demo-trekker mee en werd allengs enthousiaster. Toch ging hij niet over één nacht ijs. Haarman: “De aanschaf van een trekker duurt een paar maanden. Ik heb de MF goed vergeleken met een vergelijkbaar type van mijn oude merk en ik had al snel in de gaten dat de MF veel kwaliteit in huis heeft.” En nu, twee jaar nadat de MF 6713 S op Haarman’s boerderij arriveerde, heeft de trekker zich ontwikkeld tot zijn favoriete werkkracht. “Als ik mag kiezen, stap ik op de MF”, bevestigt hij.

Taaie motor
Gevraagd naar goede eigenschappen van zijn MF hoeft Haarman niet lang na te denken. “De motor is enorm taai. Ik maai 8,5 meter breed met mijn vlindermaaier en ik rij stevig door, dus alle 130 pk’s zijn nodig. Maar de motor geeft geen krimp. Die is echt beresterk.” Voor die goede prestaties heeft de MF opvallend weinig brandstof nodig, weet Haarman inmiddels en de manier waarop de motor aan de milieueisen voldoet, spreekt de veehouder eveneens aan. “MF doet de uitlaatgas nabehandeling met Adblue en dat heeft voordelen boven een roetfilter.” Ook over de transmissie en de hefinrichting is Haarman prima te spreken. “De trekker is technisch helemaal bij de tijd”, zegt hij stellig. Datzelfde geldt volgens de veehouder voor het bedieningsgemak van zijn trekker. “Hij stuurt lekker licht en ik kan alle belangrijke werkfuncties bedienen met de multihendel; vlak daarnaast zit de joystick voor de hydrauliek. Vooral bij het werken met de vlindermaaier - frontmaaier combi werkt dat supermooi.”

Goede keuze
De voederwinning is sowieso Haarman’s favoriete trekkerwerk. “Vooral bij de eerste snede ga ik helemaal los”, lacht Haarman. “De eerste snede is de belangrijkste van het jaar. Die moet goed onder het plastic. Na een lange winter binnen vind ik het heerlijk om weer een dag op mijn MF te rijden.” Het enthousiasme over zijn trekker is inmiddels overgeslagen op zoon Rens van 11. “Hij is altijd buiten en als het even kan bij mij in de buurt”, glundert Haarman en vervolgt: “Hij vindt de MF net zo mooi als ik. Hij zei laatst dat ik een goede keuze heb gemaakt”, besluit hij lachend.