Nieuws

Pieter van Es, loonwerker in Rossum (Gld.) over zijn MF 7719 S: “Wat een machtige trekker!”

Pieter van Es is enthousiast over z’n MF 7719 S en hij steekt dat niet onder stoelen of banken.

“De variobak is echt een genot. Zo precies en subtiel als die zich laat bedienen. Maar eigenlijk zit de hele trekker vol met uitstekende techniek. Een MF moet je ervaren.”

Als kleine jongen leerde van Es trekker rijden op de MF 3050 van z’n buurman. “Daar mocht iets meer dan bij ons thuis”, lacht hij. Vanaf dat moment zat er, zoals hij zelf zegt, MF in zijn bloed. Toch draaiden er tot 3 jaar geleden alleen maar trekkers van een ander merk bij zijn loonbedrijf. “Dat had vooral te maken met de nabijheid van de dealer”, verklaart van Es. Maar het bloed kruipt. In 2017 kocht hij een tweedehands Massey-Ferguson 7495 met Dyna VT variobak. “Eerlijk gezegd moest ik in het begin wel even wennen”, bekent van Es, “Maar toen ik de trekker eenmaal onder de knie had, werd ik alsmaar enthousiaster en m’n medewerkers ook.” Het leidde er uiteindelijk toe dat er in april 2020 een splinternieuwe MF 7719 S werd afgeleverd door dealer Agri Techniek Slingeland in Giessenburg. “Ik was al positief over MF”, vertelt Pieter, “Maar het enthousiasme over Massey-Ferguson trekkers en de inzet van de dealer hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij mijn aankoop.” In hetzelfde jaar kocht hij ook nog een nieuwe trekker van z’n oude merk. “Maar als ik had geweten hoe goed de MF zou bevallen, had ik twee MF’s gekocht”, verklapt hij.

Vario met veel gevoel
Van Es is in het bijzonder enthousiast over de variobak van zijn nieuwe MF. “Die laat zich heel secuur en subtiel bedienen. Je hebt veel gevoel in de hendel en het rijpedaal. Daar kunnen andere merken nog een voorbeeld aan nemen. MF loopt daar echt mee voorop.” Behalve de transmissie kan van Es ook veel andere eigenschapen van z’n MF 7719 S goed waarderen. “De hele trekker zit eigenlijk vol met goede techniek en slimme oplossingen. Dat zie je soms aan kleine details. Bijvoorbeeld de radiateurs van de motor en de airco; die zijn zo geplaatst dat verontreiniging ook weer makkelijk kan ontsnappen. Bij andere merken zitten ze vaak te dicht op elkaar waardoor het verstopt. Of neem de cabine. De knopjes en hendels zitten precies op de plek waar je ze verwacht. Het zicht rondom is perfect. En de motorkap is mooi slank, dat is handig met werktuigen in de fronthef.”

Ook de prestaties van zijn MF 7719 S oogsten lof. Van Es: “De trekker is echt beresterk. Een pk is bij MF echt een pk. Bij andere merken heb je wel eens het gevoel dat je maar 0,9 pk krijgt. Bij Massey-Ferguson is het eerder andersom. Ik kan eigenlijk niets bedenken dat niet klopt aan deze trekker. MF heeft gewoon veel te bieden. Dat wordt nog wel eens onderschat.”

Dicht bij de klant
Loonbedrijf van Es is een jong bedrijf. Na de oprichting in 2000 deed het bedrijf behalve agrarisch loonwerk ook veel grondverzet. Maar toen na de crisis meerdere van zijn klanten in de bouwwereld failliet gingen, gooide Pieter het roer om en richtte zich helemaal op agrarisch loonwerk. Zijn klanten zijn voornamelijk veehouders in de Bommelerwaard en omstreken. Van Es heeft geen vast personeel, maar wel een aantal vaste zzp’ers die vaak ook weer hun eigen vaste klussen hebben. “Ik wil absoluut geen manager worden”, vertelt Pieter. “Ik wil dicht bij mijn medewerkers en mijn klanten blijven staan en de klant bedienen zoals hij het wil. Ik ben een pietje precies. Ik ken al mijn klanten en kan mijn medewerkers nu goed aansturen. Als mijn jongens ergens moeten ploegen weten ze nog naar welke kant ze vorig jaar hebben geploegd. De klant stelt dat op prijs.”

Familiebedrijf
Pieters’ gezin is nauw betrokken bij het loonbedrijf. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw en zijn zoon is niet bij de trekkers en machines weg te slaan. Ook zijn dochters tonen interesse. “We gaan als gezin naar de Mechan Kerstshow”, lacht Pieter, “En mijn jongste dochter is verliefd op de MF 7719 S.” Ook zelf geniet van Es nog regelmatig van z’n nieuwste aanwinst. “Als ik op de hakselaar zit en ik zie een van mijn jongens aankomen met de MF 7719 S met silagewagen dan denk ik ‘wat een mooie trekker’. Dat zeggen mijn klanten trouwens ook. Er rijden hier in de buurt weinig Massey-Fergusons maar ik ben graag de vreemde eend in de bijt. Ik ben er maar wat trots mee.”